Begaafd de wereld verkennen

News

Omgaan met hoog gevoeligheid/hoog sensitiviteit

Posted by Tineke on March 30, 2011 at 1:03 PM

Omgaan met hoog gevoeligheid/hoog sensitiviteit

Hoogsensitieve mensen hebben van jongs af aan een opvallend vermogen dingen op te merken in hun omgeving en denken lang na voor ze tot actie overgaan. Sensitieve mensen zijn vaak sterk empatisch en voelen stemmingen bijzonder goed aan. Sommige hoogsensitieve mensen zoeken uitdagingen (extraverte hsp’s) en raken steeds overprikkelt, anderen zijn juist opvallend terughoudend (introverte hsp’s) en zijn het liefst veel alleen. In alle gevallen is het echter zo dat hoogsensitieve mensen door de intensiteit van indrukken overweldigd kunnen raken en zich af proberen te zonderen om tot rust te komen.

 

Soms lijken ze hierdoor verlegen of angstig, vallen ze buiten de groep, terwijl het voor hen in feite een oplossing is zichzelf terug te vinden en te ontkomen aan datgene dat heftige reacties oproept.

 

Deze indrukken zijn bijvoorbeeld een druk pratende groep, een radio, het tikken met een potlood op een tafel of twee mensen die tegelijk iets van de hoogsensitieve persoon wil. Tijdsdruk is heel lastig, omdat de hsp meer informatie verwerkt in dezelfde tijd als een niet-hoogsensitief persoon. Een hoogsensitief persoon heeft meer slaap nodig en staat vaak ‘s ochtends moe op. Een hoogsensitief persoon ervaart contstant ‘alarmbellen’ en ervaart meer informatie uit lichaamstaal en intonatie op van een ander. Je kunt de informatiestroom vergelijken met een kabel: er gaat een bepaalde hoeveelheid informatie door een kabel naar de hersenen. Deze informatie wordt verwerkt in het brein. Bij een hoog sensitief persoon is dit vijf keer zoveel dan bij een niet-hoogsensitief persoon en deze informatie wordt ook nog eens verwerkt door het emotionele deel van het brein, waardoor men informatie vertaalt naar ‘gevoel/emotie’ en ‘overlevingsmechanisme’ in plaats van denken. (vandaar de term ‘hooggevoelig’).

 

Wanneer deze informatiestroom niet meer goed verwerkt wordt, raakt een hoogsensitief persoon ‘overprikkelt’. Ze raken overstuur en reageren met heftige emoties. De stoppen slaan als het ware door. (Huilen, weglopen, schreeuwen, woede, niet meer kunnen concentreren, ‘uitloggen’, niet meer horen wat er gezegd wordt, plotselinge vermoeidheid van het ene op het andere moment, misselijkheid, etc.) Deze ‘overprikkeling’ lijkt op de symptomen van een burn—out of overspannen zijn en in feite is dat ook zo. Toch dient dit anders benadert te worden, want als men de prikkels verwerkt of ‘ruimte maakt’ kunnen deze symptomen binnen een uur, een dag, een maand weer volledig verdwenen zijn (een burn-out duurt langer).

 

Hoog sensitieve personen (hsp) zijn vaak diepzinnig, idealistisch, creatief. Ze kunnen vaak geen antwoord geven op analoge vragen (‘het gras is…….’ (groen); ‘het gras is….’ , dan denkt een hsp ‘het gras is…tja, nou, als het dood is, is het geel. Maar als het jong is, is het lichtgroen. Maar het kan ook een andere soort zijn…..etc. en komt niet tot een eenduidig antwoord, of het duurt langer voor de hsp antwoord geeft).

 

Kennis over hoogsensitiveit en praten met andere hooggevoeligen over je ervaringen helpt om deze karaktereigenschap als kracht te zien in plaats van een vloek.


 

Bron:http://www.cindy-bloemberg-breider.nl/

Categories: Ben ik hoogsensitief?, Hooggevoelig en hoogbegaafd

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments

Categories

Upcoming Events

No upcoming events

Featured Etsy Items

No featured products.